Φυσικά καλλυντικά

Όλο και περισσότερες καταναλώτριες τα τελευταία χρόνια έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στα φυσικά καλλυντικά έναντι των χημικών. Αυτό γιατί μετά από έρευνες διαπιστώθηκε ότι ορισμένες ουσίες που περιέχονταν ενοχοποιήθηκαν για την πρόκληση πολύ σοβαρών ασθενειών και συνδέθηκαν ακόμη και με καρκινογενέσεις.
Συστατικά όπως τα parabens, τα πετρελαιοειδή, ή ορυκτέλαια, συνθετικά αρώματα, σιλικόνη και τα παράγωγά της, βενζυλική αλκοόλη και άλλα, μπορούν προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες όπως αλλεργική δερματίτιδα, φωτοτοξική ή φωτοαλλεργική δερματίτιδα, ακμή από καλλυντικά, φαγεσωρογένεση και άλλα.
Στα φυσικά καλλυντικά οι ουσίες που χρησιμοποιούνται έχουν φυσική προέλευση, μπορεί να έχουν φυτικά εκχυλίσματα, αιθέρια έλαια, δραστικά συστατικά των φυτών και ζωικά θαλάσσιας προέλευσης καθώς και ορυκτής προέλευσης συστατικά με τη λιγότερη και πιο ασφαλή δυνατή επεξεργασία.
Τα πλεονεκτήματα των φυσικών καλλυντικών είναι ότι έχουν συνδεθεί με τις λιγότερες παρενέργειες σε σχέση με τα συνθετικά και αυτό γιατί λόγω των φυσικών τους συστατικών δε συναντούν τις φυσικές άμυνες του οργανισμού και ο οργανισμός τα δέχεται ευκολότερα.
Μειονεκτούν στη μικρότερη διάρκεια ζωής γιατί δεν περιέχουν συντηρητικά ισχυρά και τις περισσότερες φορές έχουν μεγαλύτερο κόστος λόγω της προέλευσης των συστατικών που περιέχονται σε αυτά.